Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ο Δημόσιος Λόγος και οι συμπεριφορές


Σε προεκλογικές περιόδους συνηθίζεται η έντονη αντιπαράθεση. ΄Αλλο όμως αυτό και άλλο ύβρεις, συκοφαντίες, βαρύτατες προσβολές κλπ. Δεν παραγνωρίζω ότι σε περιόδους κρίσης τα πνεύματα είναι οξυμένα, αλλά δεν είναι οι πιο ανιδιοτελείς εκείνοι, από το λαό μας, που μουτζώνουν, απειλούν, με λίγα λόγια «χαλάνε τον κόσμο». Ωστόσο και μέσα σε τέτοιες περιόδους, το καθήκον των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να είναι η υπευθυνότητα και όχι το χάϊδεμα και η κολακεία των ανθρώπων που πλήττονται,  για να κερδίσουν κάποιες ψήφους.    
Σταχυολογώ μερικές από τις εκφράσεις που έχουν ακουστεί – γραφτεί το τελευταίο διάστημα από «επίσημα χείλη», είτε πολιτικών αρχηγών, είτε στελεχών κομμάτων: «Εκτέλεση στο Γουδή», «Δεν θα φύγετε με ελικόπτερα από τη χώρα - θα έχετε συλληφθεί», «Ο αριστερός Καρατζαφέρης», «Προδότες – Μειοδότες», « Νέος Τσολάκογλου». Και άλλες πολλές τέτοιες και το αποκορύφωμα, κατά τη γνώμη μου, το γνωστό γεγονός: Από την Προεδρία της Δημοκρατίας εστάλη προς τους πολιτικούς αρχηγούς ανυπόγραφο κείμενο που φέρεται να κατέθεσε ο κ. Καμμένος και περιείχε τις προτάσεις του για ενδεχόμενη κυβέρνηση (με λεπτομέρειες), αν υπήρχε κίνδυνος για τη χώρα. Ο κ. Καμμένος ακολούθως αρνήθηκε ότι είχε παραδώσει τέτοιο έγγραφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!!!!! και χωρίς να καταλογίζει πλαστογραφία (πάλι καλά), έδωσε την εξήγηση ότι κάποιο λάθος εμφιλοχώρησε!!!!. Η Προεδρία της Δημοκρατίας επέμεινε ότι της παρεδόθη το έγγραφο με την υπόδειξη να το στείλει στους πολιτικούς αρχηγούς. Νομίζω ότι όλοι κατάλαβαν τι είχε συμβεί.
Διακρίνω μια περίεργη  και ανεπίτρεπτη ανοχή από τον τύπο και τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα ένα τμήμα του λαού μας να λειτουργεί με απίστευτο φανατισμό και να εκφράζεται ακόμα χειρότερα και με τρόπο που πολλαπλασιάζει τα παραπάνω.
΄Εχω την απόλυτη πεποίθηση ότι αυτά δεν προμηνύουν καλές εξελίξεις. Πρέπει να καταφύγει κανείς στην ιστορία και να αντλήσει διδάγματα. Θα διαπιστώσει ότι τέτοιες μεθοδεύσεις, συμπεριφορές, χαρακτηρισμοί κλπ εμφανίζονταν στις πιο δύσκολες εποχές για τη χώρα, σε εποχές διχασμών και καταστροφικών περιπετειών. Και στην άκρη παραμόνευαν δυνάμεις (εσωτερικές και εξωτερικές) που δεν στόχευαν και στα καλύτερα και αναλάμβαναν, επιτέλους, ρόλο!!. Συνήθως καταστροφικό, κατά το «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».
Ο λαός μας πρέπει να αντισταθεί σε αυτούς τους ευτελισμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος. Να απαιτήσει ψυχραιμία και αντιπαράθεση επιχειρημάτων, ιδεών, προγραμμάτων. Αν αρχίσει μια «φάμπρικα» τέτοιου επιπέδου, όσο και να νομίζει κανείς ότι τον εξυπηρετεί στην παρούσα φάση, πρέπει να γνωρίζει ότι μετά δεν σταματά εύκολα. Διαιωνίζεται και άντε μετά να το μαζέψεις.
Τελειώνω με απόσπασμα από την «πολιτική διαθήκη» του Λεωνίδα Κύρκου, φαντάζομαι κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για έλλειψη αγωνιστικότητας ή για μειοδοσία: «Φεύγω, σας χαιρετώ όλους και εσάς που πορευτήκαμε μαζί και εσάς τους άλλους, της κάθε φορά αντίπερας όχθης, και έχω μόνο ένα να σας πω: Σύγκρουση ιδεών, όχι βία, και μισσαλοδοξία, δεν οδηγούν πουθενά, γεια σας».
22 Μαϊου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου